Grillmeesters opgelet! Met deze tips ben jij de baas over de bbq

grillmeesters opgelet header
Het kwik stijgt lekker en dat betekent voor menig Nederlander dat de bbq weer van stal wordt gehaald. Maar wat zijn ook alweer de do's and dont's achter de kolen?Om niet voor ongewenste ver(r)assingen te komen te staan, zetten we een aantal tips voor je op een rij zodat jij vanavond of morgen volop van jouw speklap/kippenkluifjes/berenklauw/garnalen of andere lekkernijen kan genieten.

Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk. En ja, dat geldt ook voor de ( Weber of kamado - check hier even wat dat precies is ) bbq.
1. Zorg dat je voldoende kolen/gas in huis hebt. Heb je nog wat kolen in de schuur liggen van vorig jaar, check dan ruim van tevoren of deze nog bruikbaar zijn.
Trakteer jezelf op een bbq vorkwanneer je deze nog niet hebt. Door de lange afstand van het handvat, fik jij veel minder snel je fikken. Wel zo veilig.
Over veiligheid gesproken, zorg dat je een emmer water hebt gevuld alvorens je begint met het grillen van je saté of speklap. Mochten de vlammen in de bbq slaan, dan kan je het brandje blussen.
Lekker vlees bij de slager gehaald? Zorg dan dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het op de grill legt.
Ook belangrijk: voor en na de barbecue is het verstandig om het
rooster met een borstel van staaldraad schoon te maken. Niet bij de hand? Dan kun je een bol aluminiumfolie gebruiken voor hetzelfde effect.
Heb je veel verschillende soorten gerechten op de bbq? Schaf dan ook even een citroen aan en ontsmet de bbq na ieder gerecht. Wel zo lekker als jouw speklap niet naar garnaal smaak, toch? Andersom trouwens ook niet...

BBQ

Wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen kan het echte werk beginnen. Bijna dan.. Want niets zo belangrijk als de kolen op de juiste temperatuur.
Verdeel ze alleen niet gelijkmatig over je bbq, je kunt namelijk beter met warme en koude zones werken. Waarom? Denk aan het stukje vlees (vaak zijn dit de worstjes) dat nog niet gaar is, maar wel al flink aan het verkleuren is. Precies, die kan je op deze manier nog even doorgaren op de koele plek.
Om je gemarineerde stukje kip te bakken (in plaats van te koken) moeten de warmere gedeeltes op de bbq wel echt loeiheet zijn. Dit kan je controleren door je hand tien centimeter boven de bbq te houden, wanneer je je hand binnen twee seconde wil wegtrekken is hij op de juiste temperatuur.
Ook niet onbelangrijk is dat je het rooster vettig houdt tijdens het grillen. Want, je wilt niet dat je perfect gegaarde stukje vlees of vis blijft plakken aan het rooster. Dit kan met een stuk keukenrol en olie, maar je kan ook een stuk ui in de olie dopen en die met je (nieuwe) bbqvork heen en weer halen over de grill.

Vlees check

Voorgaande stappen naar behoren uitgevoerd en twijfel je of het stuk vlees (denk aan een stuk entrecote) gaar is, maar wil je het stuk vlees niet opensnijden? Gebruik dan je handen om de gaarheid te checken. Hoe je dat voelt? Dat kan je op je eigen handpalm oefenen. Rauw:
Ontspan je handpalm. Neem de wijsvinger van je andere hand en druk je duimmuis. Het vlees voelt zacht aan maar veert niet volledig terug.
Rare:Knijp met je wijsvinger tegen de duim van dezelfde hand. Druk op de bolling van je duim in je handpalm. Medium-rare:
Knijp met je middelvinger tegen je duim van dezelfde hand. Het gebied onder de duim voelt nu iets steviger aan maar veert nog steeds een beetje terug.
Medium:Knijp met je je ringvinger tegen het topje van je duim voor medium. Je voelt dat het vlees onder je duim al een stuk steviger aanvoelt bij de bbq. Well-done:
Knijp met je pink tegen het topje van je duim. Het vlees is op deze manier het stevigst en veert het minst terug.