Skip to main content
TRAVEL.

De wereld rondreizen en geld verdienen? Digital Nomad Suzanne (31) geeft tips

By april 12, 2020No Comments

Suzanne van Duijn, ook wel @vrijemeid, is parttime digital nomad. Dan denk je misschien ‘digital nomad, wat is dat?’ Nou, dat is iemand die het voor elkaar krijgt om tijdens het reizen ook nog geld te verdienen. Hoe dat in zijn werk gaat beschrijft ze in haar recent verschenen boek Work Hard Travel Harder. Suzanne is gemiddeld zo’n 4 maanden per jaar op reis. Wij spraken met haar om te horen hoe ze dat nou precies doet.

Wat doet een digital nomad?

Voordat we met het interview beginnen eerst nog even een kleine uitleg. Wat is een Digital Nomad nou eigenlijk? Om een Digital Nomad genoemd te kunnen worden moet je locatie-onafhankelijk zijn om je werk te kunnen doen. Zolang je maar wifi hebt. En een laptop is ook wel handig. Door het werk overal uit te kunnen voeren, kan er tijdens het reizen ook geld verdiend worden. Zo komt er tijdens het ‘vakantie vieren’ alsnog geld op de bankrekening te staan. En wie wil dat nou niet!? Voorlopig mogen we nog niet reizen, maar als dat straks weer kan heb je ondertussen alle tijd om na te denken over een carrière switch.


Hi Suzanne! Vertel! Hoe ziet jouw leven eruit? Je bent vier maanden per jaar op reis, terwijl jouw bankrekening ook het hele jaar aangevuld wordt. Dat willen we allemaal wel! En ondertussen heb je ook nog een huis in Nederland? Hoe doe je dat?
Ik werk als zelfstandig PR-adviseur en ik heb mijn eigen blog over het leven vol vrijheid. Door mijn werk als ZZP’er heb ik de middelen, de mogelijkheid en de vrijheid gecreëerd om te kunnen reizen als digital nomad. Maar ik doe dat niet altijd. Ik ben dus eigenlijk een parttime digital nomad. Ik vind dat eigenlijk het beste van twee werelden. 

Suzanne van Duijn digital nomad

Suzanne aan het werk vanaf Bali

Hoe doe je het dan? Je zit ongeveer 4 maanden per jaar in het buitenland. Plan je dat helemaal vooruit?
Nee, toen ik voor mijzelf begon in 2016 heb ik allemaal tripjes gemaakt dat jaar. Dat kon allemaal opeens. Ik had wel mijn huis en ook mijn vriend in Nederland, maar verder alle vrijheid. Aan het einde van het jaar ging ik voor de grap die weken optellen die ik in het buitenland had doorgebracht. Wow, dat waren ongeveer vier maanden, dacht ik toen. Nu maak ik elk jaar eigenlijk een balans op en het komt erop neer dat ik elk jaar ongeveer vier maanden ben weggeweest. Die vier maanden zijn wel verspreid over het gehele jaar. De ene keer ben ik 5 of 6 weken weg en de andere keer gewoon een week of een paar dagen. Mijn langste reis in die vier jaar was 4 maanden trekken door Azië. 
Neem die vier maanden in Azië. Hoe plan je je dag dan in?
Ik werk meestal een beetje van 9.00 uur tot 14.00 of 15.00 uur. Je kan heel veel doen in die 5 of 6 uur tijd, maar dan heb je ook nog de middag om te chillen. In het begin maakte ik wel veel langere dagen, maar op gegeven moment realiseerde ik dat ik niet voor niets op reis ben. Ik reis niet zoveel als een échte digital nomad, dus moet ik er juist extra van genieten. Het grappige is dat ik op reis veel efficiënter werk. Je voelt namelijk de noodzaak om te stoppen met werk, zodat je daarna wat leuks kunt doen. In Nederland vul je gewoon je dag, daar zit je in je routine. Je werkt van 9:00 tot 18:00, want dat ‘hoort’. 
DIT VIND JE OOK LEUK: 10 x DE BESTE REISTIPS VOOR ALLE REISLIEFHEBBERS

Voor- en nadelen van een leven als digital nomad

Wat zijn de voor- en nadelen van in het buitenland werken?
Het voordeel is dat je vaker kan reizen, want het geld blijft binnen komen. Van dit geld kan je weer meer reisjes maken. En je kan reizen wanneer je wil! Ook vind ik het inspirerend om in het buitenland te werken. De energie van de co-working plekken: dat is zo’n een andere wereld. Ik ben dan helemaal blij en gelukkig! Het nadeel is als ik zonder mijn vriend reis en hem dan mis, en daar baal ik dan soms best van. Als ik voor een langere periode naar het buitenland ga, dan mis ik mijn leven in Nederland wel een beetje. Daarom heb ik voor deze balans gekozen. 
Op wat voor plekken verblijf je als je onderweg bent?
Als ik kijk naar mijn lange reizen, dan kies ik het liefst voor een Airbnb. Daar voel je je meer thuis dan in een hotel of hostel. Als ik langer op reis ben, dan reis ik met mijn vriend of een vriendin, dus dan is het sowieso fijner om in een Airbnb te verblijven. Als ik alleen reis vind ik het leuker om in een hostel te verblijven. Sinds kort zorg ik dat ik een coworking-plek heb om te werken. Ik wil liever niet werken en slapen in dezelfde ruimte. Dat is funest voor je work-life balance. 
Bovendien vind ik het leuk om andere digital nomads te ontmoeten en te weten dat je niet de enige bent die aan het werk is.

Suzanne van Duijn digital nomad

Foto: Elke Smit Photography

Hoe overleef je een boyfriend in loondienst?
Ik had al een relatie met mijn vriend toen ik digital nomad werd. Hij is eigenlijk de reden dat ik de keuze heb gemaakt om dit parttime te doen. Hij houdt mij met één been in Nederland. Wie weet was het anders gelopen als ik single was geweest, maar ik heb nooit mijn relatie ervoor willen opgeven. Nog steeds niet! We verzinnen creatieve oplossingen om eruit te komen. Zo reis ik dus ongeveer vier maanden per jaar en heeft hij vijf weken vakantie per jaar. Het grootste deel van de vier maanden reis ik dus zonder hem. 

Als jij mocht kiezen en alles zelf bepalen. Verblijf je dan liever op één plek of meerdere plekken tijdens een reis?
Ik reis zeker niet zo snel als toen ik deed toen ik nog niet remote aan het werk was. Tijdens het backpacken ga je na een paar dagen al naar de volgende bestemming. Dat is gewoon niet meer te doen als je tegelijkertijd ook aan het werk bent. Nu ik ook meer van de wereld heb gezien, probeer ik het rustiger aan te doen en te genieten van het moment. 
Het werk van een freelancer stopt vrijwel nooit. Hoe doe je dat dan?
Het scheelt dat ik een compagnon heb, die de boel in Nederland draaiende kan houden. Als ik een keer slecht bereikbaar ben of écht vakantie aan het vieren ben, dan kan zij al het contact doen. Dat is heel relaxt aan samenwerken met iemand. Ik adviseer ook echt iedereen om een compagnon te zoeken. Of een vervangende freelancer die je werk af en toe kan overnemen. Anders kan je nooit echt op vakantie, want inderdaad het werk van een freelancer gaat altijd door. 
DIT VIND JE OOK LEUK: IRIS (25) IK KWAM BIJ DE VERKEERDE PING PONG SHOW TERECHT
Canggu wordt in je boek uitgebreid beschreven als fijne digital nomad bestemming, met allemaal fijne tips voor werkplekken. Wat was voor jou een memorabele plek waar je in de afgelopen vier jaar hebt gewerkt?
Ik heb in het eerste jaar één maand in Nieuw-Zeeland gewerkt. Met uitzicht op zee. Dat was ook wel echt heel tof! ,,Wauw ik ben nu gewoon in Nieuw-Zeeland aan het werk,” dacht ik vaak. Heel surrealistisch. Dat is wel echt één van de mooiste plekken waar ik heb mogen werken.  
Je reist ook met mensen die geen digital nomad zijn. Hoe ervaar je dat?
Dat is echt een uitdaging! Ik vind het nog steeds lastig, want je houdt eigenlijk iemand een beetje op. Dat werkt niet heel goed. Toen ik in Australië was, moest ik echt aan mijn boek werken. Ik was toen met een vriendin en zij zag een vakantie voor twee voor zich. Ik heb toen echt een aantal dagen aan mijn boek moeten zitten. Dat was wel heel lullig voor haar, maar ik had die dagen echt nodig. Minder gezellig dus voor haar, zo’n digital nomad vriendin. 
Suzanne van Duijn digital nomad

Suzanne op een van haar lievelingsplekken: Bali

Tips voor digital nomad

Wat voor tips heb je voor mensen die in het buitenland willen wonen en werken?
Ik zou zeggen doe het rustig aan. Ga het eerst eens proberen. Niet direct je huis opzeggen en afscheid nemen. Het is niet zo zwart-wit. Vaak keren deze digital nomads na een jaar weer naar Nederland. Die hebben veel te hard gereisd en zijn moe. Doe het rustig aan is mijn tip. Je hebt alle vrijheid! Het hoeft niet allemaal in een keer. Pak juist die tijd ervoor, want de vrijheid heb je. Je kan bijvoorbeeld ook eerst in Portugal of Spanje beginnen als digital nomad. Zoek daar een co-working plek en bouw jouw bestaan als digital nomad op. Zo kan je dichtbij huis kijken of het iets voor jou is. 
Welke fouten heb je gemaakt?
In het begin maakte ik de fout om te snel te reizen. Tijdens een reis naar Costa Rica was ik de eerste periode vrijwel elke dag op een andere plek en moest ik ondertussen mijn werk nog doen, terwijl ik niet eens wist of er überhaupt een bureau aanwezig was op mijn verblijfplaats. Dan zat ik op een stapelbed een beetje werk te doen, maar ben je het eigenlijk gewoon een beetje aan het afraffelen. Of ik wist van tevoren niet of er wifi was.  Ik heb ook een periode gehad dat ik elke maand wegging. Dan ben je net thuis en moet je weer gaan. Je koffer is nog niet eens uitgepakt. Eigenlijk ben je dan alleen maar heen en weer aan het vliegen en dat breekt je echt op. Dan kan je beter langere periodes weggaan, om de twee of drie maanden. 
Kan iedereen een digital nomad worden?
Het kan op zoveel verschillende manieren! Ik wilde in mijn boek dan ook graag laten zien dat er zoveel verschillende soorten digital nomads zijn. Daarom heb ik ook andere digital nomads aan het woord gelaten. Zo hebben sommige kinderen, de ander is single en weer iemand anders is een stuk ouder dan gemiddeld.! Sommigen zijn échte digital nomads en andere alleen parttime of zoeken een plek om te overwinteren. Iedereen vindt zijn eigen manier om te reizen en te werken. En ook dit kan weer veranderen. Je hebt gewoon veel vrijheid en je kan het indelen hoe je dat zelf wilt. 
(Tenzij er een crisis uitbreekt en de grenzen van andere landen dicht zijn. Hallo Corona.)
Heb je nog tips voor degene die als digital nomad aan de slag willen gaan?
Doe vooral rustig aan. Reis niet te veel; probeer een goede balans te houden tussen werken en iets leuks doen. Ga niet alleen maar werken, want dan ga je je reis niet meer leuk vinden. Maar vooral geniet van alle vrijheid die je hebt! 

Work hard, Travel Harder

Work Hard Travel Harder staat vol met tips van jou en van andere digital nomads. En die tips zijn op dit moment ook erg handig, nu we in een corona rollercoaster zijn beland. Een digital nomad in eigen huis. Wat zijn jouw tips voor de mensen die nu onverwachts thuis moeten werken?
Door de corona crisis werken heel veel mensen nu noodgedwongen vanaf huis. Ze komen erachter dat er toch wel heel veel mogelijk is, meer dan ze misschien dachten. Om het werk gemakkelijker te maken zou ik een thuiswerkplek maken. . Niet aan de eettafel of op de bank, maar ergens anders in huis. Zo verplaats je je na het werk toch nog even naar een andere plek in huis. Ook moeten veel mensen innovatief zijn en worden er veel online oplossingen bedacht. Ik hoop dat als corona dan toch iets positiefs mag meebrengen, dat het mensen stimuleert om verder te denken. Dat er meer mogelijk is dan ze dachten en misschien bevalt het remote werken zo goed, dat ze dit blijven doen!
Work Hard, Travel Harder
Suzanne haar boek Work Hard Travel Harder ligt nu in de winkels. Lees haar boek en gebruik haar tips. Ook als je jezelf alleen maar verplaatst van de slaapkamer naar de woonkamer. Tijd hebben we op dit moment genoeg! Wil je ook een boek bemachtigen?  Houd onze Facebook de komende dagen in de gaten.