Zonnen zonder zorgen: 6x feit en fabel over de zon

zon
Plannen om er op uit te gaan met Koningsdag ? Voor de eerste keer dit jaar komt deze week de zonnekracht uit op 5. Dus trek die zonnebrand maar uit de kast.
De huid van de gemiddelde Nederlander verbrandt bij zonkracht 5 in 15 tot 25 minuten.

Zon

Het smeeradvies geldt ondanks de lullige voorspellingen voor Koningsdag. Want dat het maar rond 12 graden wordt, doet niks af aan het risico op verbranding. Zonkracht heeft namelijk niets met de temperatuur te maken. Vraag blijft: hoe slecht is de zon nou eigenlijk voor ons en hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op die zonovergoten dagen? Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen, zetten we hier een aantal feiten en fabels voor je op een rij zodat jij echt summerproof bent!

Vitamine D

1. SPF blokkeert de aanmaak van vitamine D.
FABELSmeren met SPF belemmert niet de aanmaak van vitamine D door je huid. Ondanks het gebruik van SPF kan er een gemiddelde stijging van vitamine D levels worden gemeten. 2. Dure zonnebrand is beter dan goedkope.
FABELTotale onzin zelfs. Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde. Dure crèmes hebben vaak een betere smeerbaarheid, een lekker(der) geurtje of andere extra's ingrediënten, maar dat doet niks extra's voor de bescherming.

Tomatenpuree

3. Er bestaan voedingsmiddelen die je huid van binnenuit helpen om de schadelijke effecten van uv-straling tegen te gaan.
FEITHad je niet gedacht hè? Maar het is dus echt waar! Neem bijvoorbeeld lycopeen. Dit stofje dat in tomatenpuree zit staat bekend om zijn natuurlijke bescherming van de huid. Maar een lekker vet visje (denk aan zalm) kan ook wonderen doen. Omega 3 kan namelijk de nare effecten van uv-straling tegengaan. Net als kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool beschermen tegen zonschade, de reden hiervan is alleen nog onbekend. 4. Zonnebrand kan je jarenlang blijven gebruiken.
FABELZonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum. Zo kan je het tot 12 maanden na opening gebruiken. Maar let op! Nadat de verpakking is geopend of met hoge temperaturen in aanraking is gekomen, kan de SPF teruglopen naar een lagere beschermingsfactor. Bewaar je zonnebrand dus liever op een gekoelde donkere plek.

Smeren!

5. Met factor vijftig word je NOOIT bruin.
FABELBullshit! De factor van je zonnebrand is van invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. Hierdoor is de uv-straling minder schadelijk. De huid wordt dus wel gewon bruin. Sterker nog, als je een hoge factor gebruikt blijf je juist langer en mooier bruin.
6.Door één keer te verbranden kan je blijvende huidschade oplopen.
FEITDas precies de reden waarom smeren zo belangrijk is. Als je huid één keer verbrandt, zijn de onderliggende huidcellen definitief beschadigd. Hierdoor ontstaan er diep in de huid littekens die zich tot huidkanker kunnen ontwikkelen. Let dus goed op jezelf en anderen wanneer je van dat welverdiende zonnetje geniet!