Skip to main content

Het is ‘lil friday’, het weekend is in zicht en dus is het weer tijd voor een bier(tje) of 1,2,3,4?! Prima toch? Het is immers een natuurproduct… Of is dat een fabel?
Voor de halfjes onder ons die hier nu over twijfelen, we zullen jullie uit je lijden verlossen: nee, dat is geen fabel. Bier is inderdaad een natuurproduct. Het goudgele (of bruine) rakkertjes bestaat namelijk uit vier basis ingrediënten: hop, gist, water en gerst.

Bier

Wist je trouwens ook dat..? Het oudste bekende recept voor bier uit het oude Mesopotamië (het gebied rond de rivieren Tigris en Eufraat) komt en is ontdekt in een 3.900 jaar oud gedicht op een stenen tablet?
En dat..? Tsjechen het meeste bier drinken?
En dat..? België nog steeds de grootste bierproducent ter wereld is. Anheuser-Busch InBev levert vooral in de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico. De populairste merken zijn het Belgische Stella Artois, het Amerikaanse Budweiser en het Mexicaanse Corona.
En dat..? Er (voor corona) 7,5 miljoen liter bier wordt gedronken tijden het Oktoberfest in München.
En dat..?  Bier na water en thee de meest gedronken drank ter wereld is? Er wordt dus meer bier gedronken dan koffie!
En dat..? Mannen beter tegen bier kunnen dan vrouwen? Vrouwen hebben namelijk over het algemeen een kleinere lever, waardoor de alcoholafbraak langer duurt.
En dat..? Een pilsje minder calorieën bevat dan een boterham met kaas? Een glas bier in ongeveer 100 calorieën en met een boterham met kaas tik je er zo 160 aan.
En dat..? Het bierblikje pas bestaat sinds 1935, hiervoor werd het altijd uit glazen flessen gedronken.
En dat..? Je beter iedere dag één of twee pilsjes kan drinken dan in een klap heel veel? Het effect van alcohol op je gezondheid hangt af van je drinkpatroon. Spreiden is beter dan opsparen. Daarbij kan bier een gunstig effect hebben voor hart- en bloedvaten, ouderdomssuikerziekte en dementie.
En dat..? Als je niet van pils houdt, je niet per se ook bier goor vindt. Pils is namelijk een soort bier. Je hebt ook blond, lager, bruin, bock of fruit-bier.
En dat..? In 1516 in de Beierse zuiverheidswet, het “Reinheitsgebot” formeel werd aangenomen. Deze wet bepaalde dat bier zou bestaan uit drie ingrediënten: gerst, hop en water. Pas in 1857 werd daar gerst/mout aan toegevoegd.
En dat..? Het biertje al binnen 10 minuten bij je hersenen aankomt en je dus kan spreken over ‘onder invloed’ zijn.
En dat..? Bier de productie van het hormoon ADH afremt waardoor je sneller moet plassen? Dit hormoon zorgt er namelijk in nuchtere toestand voor dat het lichaam vocht vasthoudt. Daalt het ADH, dan wordt er dus meer vocht uitgescheiden.

VIND JE OOK LEUK:
17 GEKKE WEETJES OVER JE LICHAAM DIE JE ÉCHT NOG NIET WIST