Skip to main content
LIFESTYLE.

Lichaamshaar kut? Niet als je deze handige weetjes doorneemt

By juli 3, 2022No Comments
lichaamshaar

Of je het nou wegscheert, bleekt of gewoon laat staan: lichaamshaar hebben we (in meer of mindere mate) allemaal. En dít wil je erover weten.
We gaan het je eens haarfijn uitleggen.

Lichaamshaar

Onder je oksels, op je grote teen, tussen je billen, op je bovenlip en zelfs op je oorlel. Haar hebben we overal (op onze ogenleden, handpalmen, lippen en voetzolen na) en dat is niet zonder reden. Zo bedekt het haar op je hoofd tegen zonnestralen en houdt je oksel- en schaamhaar de geur van zweet vast. Klinkt misschien wat onfris, maar het maakt je aantrekkelijker voor het andere geslacht.
Waar die donsharen op je oorlel voor nodig zijn? Nergens, donsharen komen van onze voorvoorvoorvoorvoorvoorvoorvoorvoor (voor alle mierenneukers: neem dit niet te letterlijk) ouders en hebben eigenlijk geen functie meer. Lichaamshaar heeft daarentegen wél een functie. Je kan het vergelijken met dubbel glas. Zo zorgt lichaamshaar er voor dat je beter warmte vasthoudt, maar beschermt het je tegelijkertijd ook tegen de (warme) stralen van de zon.
Waarom mensen in koude noordelijke landen vaak lichter en minder haar hebben dan mensen in Mediteriaanse landen? Goeie vraag! Het is begrijpelijk dat je denkt dat het eigenlijk een foutje is van moeder natuur. Want donkere kleuren trekken hitte aan, nietwaar? Klopt, maar heeft heeft meeste maken met de straling van de zon. Hoe minder zonnestralen er op je huid kunnen komen, hoe minder vitamine D je aan kunt maken. Doordat de haren licht zijn en het volume minder groot is, kan de zon (als die er eindelijk is) doorheen schijnen, waardoor je vitamines aan kan maken. Het donkere haar van Italianen, Spanjaarden en Arabieren is misschien wel een stukje warmer, maar beschermt de huid ook tegen beschadiging van de zon. Dat is nog eens een leuk weetje hè?
Nog meer weten over lichaamshaar? Neem dan onderstaande weetjes even door.

Weetjes

 1. Het haar op je lichaam en hoofdhuid is dood zodra het wordt blootgesteld aan daglicht.
 2. Je wenkbrauwen functioneren als dakgoten. Wanneer het zweet van je voorhoofd druipt, vangen je wenkbrauwen het vocht op zodat het niet in je ogen komt. Daarnaast beschermen ze je ogen ook tegen felle straling van de zon.
 3. We verliezen gemiddeld honderd haren per dag.
 4. Gemiddeld heb je tussen de 100.000 en 150.000 hoofdharen. Blondies hebben vaak het meeste haar. Meer daarover lees je hier.
 5. Zowel zwart lichaamshaar als zwart hoofdhaar komt het meest voor.
 6. Vrouwen en mannen hebben evenveel haar op hun huid. Mannenhaar is door de aanmaak van mannelijk hormoon in de puberteit alleen dikker, langer en donkerder.
 7. 18% van de vrouwen scheert dagelijks de oksels, benen een schaamstreek.
 8. De levensduur van lichaamshaar is gemiddeld 6 maanden.
 9. Je lichaamsharen hebben spieren. Vandaar dat je haar omhoog gaat bij het krijgen van kippenvel.
 10. 20% van de Nederlandse vrouwen scheert haar armen
 11. Je haargroei gaat in de zomermaanden net effe iets sneller doordat je lichaam in deze maanden meer vitamine bevat door het zonlicht.

LEES OOK:
KRULLEN, KAPPER, KUT HAAR: 5 FEITEN DIE JE WIL WETEN OVER JE LOKKEN