Niemand vindt werk echt leuk, laten we stoppen met doen alsof

“Do what you love and you’ll never work a day in your life.” Klinkt mooi, maar we weten allemaal beter. Werken is gewoon werken. Natuurlijk, sommige banen zijn beter dan andere, maar laten we eerlijk zijn: als het echt zo leuk was, zouden ze ons er niet voor betalen. Toch doen we massaal alsof we elke dag fluitend naar kantoor gaan. Waarom eigenlijk? Tijd om de façade te doorbreken.

De mythe van ‘je droombaan’

Toen je vijf was, droomde je misschien van astronaut, rockster of dierenarts. Niemand dacht: “Later wil ik 40 uur per week mails beantwoorden en meetings uitzitten.” Toch is dat voor velen de realiteit. De zogenaamde ‘droombaan’ blijkt in de praktijk gewoon werk te zijn, inclusief deadlines, zeurende klanten en irritante collega’s. Natuurlijk kun je een baan hebben die beter bij je past dan een ander, maar het idee dat er een magische job bestaat waar je áltijd gelukkig van wordt? Een illusie.

Waarom we allemaal klagen over werk, maar doen alsof we het leuk vinden

We haten maandagen, tellen af naar het weekend en vieren elke vrije dag alsof we de loterij hebben gewonnen. Maar vraag iemand hoe hun werk is en je krijgt een opgepoetst LinkedIn-verhaal over “uitdagingen” en “persoonlijke groei.” Social pressure speelt een grote rol. Niemand wil de zuurpruim zijn die toegeeft dat ze gewoon voor de huur werken. En dan is er nog die ene collega die altijd “zoveel passie” heeft. We weten allemaal wie. We geloven je niet.

Als werken zo leuk is, waarom betalen ze ons er dan voor?

Laten we eerlijk zijn: als werk écht zo fantastisch was, zouden we het gratis doen. Maar dat doen we niet. Er is een reden waarom je salaris krijgt: het is een compensatie voor je tijd en energie. Voor de taken die je liever niet zou doen, maar die nou eenmaal moeten gebeuren. Werk is geen hobby, en dat is oké. Je hoeft niet verliefd te zijn op je baan, zolang hij je rekeningen betaalt en je nog wat tijd overhoudt om wél leuke dingen te doen.

De echte reden waarom we werken

Zelfontplooiing? Roeping? Misschien voor een enkeling. Maar laten we niet vergeten waarom de meeste mensen werken: om te overleven. Huur, boodschappen, verzekeringen—de basics van het leven kosten geld. En geld komt (helaas) niet zomaar uit de lucht vallen. Dus we werken. Niet omdat we het per se willen, maar omdat het moet. En dat is niks om je voor te schamen.

Hoe je werk dragelijker maakt zonder bullshit

Goed, werken is geen sprookje. Maar je kunt het wel minder kut maken. Stop met jezelf voor de gek houden en wees eerlijk over wat je wĂ©l en niet trekt. Vind je werk prima maar haat je die ene taak? Kijk of je het anders kunt indelen. Werkt een 9-tot-5-ritme niet voor je? Zoek iets met flexibele uren. Je hoeft niet in de ‘hustle’-mindset te stappen om succesvol te zijn. Werken is al zwaar genoeg, dus maak het jezelf niet moeilijker dan nodig.

Werk is werk.

Je hoeft het niet te haten, maar je hoeft ook niet te doen alsof het je grootste passie is. Laten we stoppen met de illusie dat iedereen ‘zijn roeping’ moet vinden en gewoon accepteren dat de meeste mensen werken omdat het moet. Dat maakt je geen pessimist, dat maakt je realistisch. En laten we eerlijk zijn: realisme is een stuk verfrissender dan een geforceerde LinkedIn-glimlach.