Van pindakaas tot keutels: weet jij wat de structuur van je poep betekent?

header blog poep
Kakken, beren, schijten, bouten, een grote boodschap doen of 'gewoon' poepen. We doen het - in meer of mindere mate - allemaal. Maar wat zegt de structuur van jouw poep eigenlijk?Gemiddeld genomen gaan we één keer per dag naar het kleinste kamertje van het huis voor een grote boodschap. Ga je één keer per twee dagen dan is er nog geen reden voor paniek. Pas wanneer je vaker dan vier keer op een dag gaat of langer dan vier dagen niet - wijkt jouw poepschema af van de norm.

Poep

Je kent het wel: je zit op de pot, bent klaar, pakt een stuk wc-papier en kijkt net voor het vegen toch nog even achterom om te kijken wat je hebt geproduceerd. Misschien niet echt smakelijk, maar het is lang niet onverstandig om je uitwerpselen (zo nu en dan) in de gaten te houden. Is het hard, zacht, 'normaal' of waterig? En wat betekent het?
Laten we beginnen bij het begin. Poepen doen we om afvalstoffen af te voeren. Wanneer je ontlasting te kort in je lichaam blijft zitten, heeft het geen tijd om de vitaminen en mineralen op te nemen. En wanneer je poep (te) lang in je lichaam blijft zitten, gaan de afvalstoffen de vrije loop en kunnen ze ontstekingen – zoals puistjes -, meer eczeem of extra astma veroorzaken. Voldoende beweging, vezelrijk eten, gezonde vetten en minimaal een liter water per dag is in veel gevallen het antwoord voor een goede stoelgang.

Normaal

'Wat is dan normaal?' Normale poep heeft een regelmatig ritme, stinkt niet, komt moeiteloos naar buiten, heeft een gladde vorm, hoef je (bijna) niet af te vegen, is bruin én is tussen de 3 en 5 centimeter breed.

Pindakaas (zonder nootjes)

Wat betekent wanneer je het goedje uit je kont meer iets wegheeft van pindakaas? Het antwoord: dan heeft de poep te kort in je lichaam gezeten en heeft je lichaam onvoldoende tijd gehad om alle vitaminen en mineralen eruit te halen. Dit kan zijn omdat je lijf denkt dat het er zsm uit moet omdat je bijvoorbeeld een allergie of intolerantie hebt (waarvan je misschien niets weet).

Waterig

Is je poep waterig? Dan is er sprake van diarree, wat vaak een teken is van ziekte (zoals buikgriep), stress, een infectie, gebruik van medicijnen, overgevoeligheid voor of bepaald eten waar jouw darmen kennelijk niet goed op reageren. Diarree hebben we allemaal weleens, maar als het langer aanhoudt dan twee dagen is het wel verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Slijmerig

Een beetje slijmerige poep is normaal, dat houdt de boel soepel. Maar valt de slijm je opeens op dan kan dat een teken zijn van een geïrriteerde darm. Slijmpoep kan ook een verwijzing zijn naar het Prikkelbare Darm Syndroom of een ontsteking van je darmen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Heb je vaker slijm bij je poep? Bespreek het dan met je huisarts.

Konijntje

Plonst er bij jou een portie konijnenkeutels in de pot als je een 'grote' boodschap moet doen? Of zitten er diepe groeven in je drol? Dan heeft je poep te lang in je lichaam gezeten. Je lost dit heel eenvoudig op door meer water te drinken en meer gezonde vetten zoals avocado of olijfolie tot je te nemen.
Lastig om een beeld te schetsen? Neem dan de Bristol Stool Chart even door!