Snotter de snot: dít moet je weten over die slijmerige derrie uit je neus

header blog snot
Met je wijsvinger in de auto of - zoals het hoort - in een zakdoek. Pulken of snotteren doen we allemaal weleens, maar wat weten we eigenlijk van die slijmerige gele/groene substantie?

Snot

Snot wordt aangemaakt door het slijmvlies in je neus. Handig, want slijmvlies zorgt er niet alleen voor dat je neus van binnen soepel blijft, maar het vangt ook ongewenste bacteriën op die via je neus binnen willen dringen. Pas wanneer het slijmvlies je neus verlaat noem je het snot. Zo weet je dat ook weer... Nog meer leren? Lees dan even verder. Snot eten is gezond
FEIT ÉN FABEL. Snot bevat waardevolle stoffen, denk bijvoorbeeld aan eiwitten en afweercellen, die een bijdrage kunnen leveren voor je immuunsysteem. De grote vraag is alleen hoe veel invloed die werkzame stoffen hebben wanneer ze in ons borrelende zure maagje terecht komen... Het is dus prima gezond, maar of het echt effect heeft? Dat blijft een beetje in het midden.
Snot kan anderen ziek makenFEIT. Naast dat snot boordevol eiwitten en afweercellen zit, bevat het ook veel virusdeeltjes. Bij besmettelijke virussen, zoals het verkoudheidsvirus, kun je elkaar eenvoudig 'aansteken' tijdens een wilde nies. Vandaar dat kinderen met een snotneus (die door bijv. de crèche continu met elkaar in contact zijn) vaak elkaar en vervolgens hun ouders aansteken. Iedere dag verlies je een liter snot
FEIT. Het komt misschien niet uit je neus, maar de slijmvliezen in je neus zijn echte snotmachines. Ze produceren gemiddeld een liter snot per dag! Waar dat blijft? Slechts een klein deel peuter je uit je neus, de rest van het snot slik je door.
Stomen en sprayen helpt tegen snotneusFEIT. Of neussprays en stomen daadwerkelijk helpen bij een verkoudheid blijft raadselachtig. Maar de stoom maakt vaak wel het taaie slijm in je neus en keel los en dat scheelt al een hoop. Dat komt door het stofje xylometazoline wat in neussprays zit en (tijdelijk) helpt bij een verstopte neus. Dit komt doordat de bloedvaatjes van de slijmvliezen tijdelijk samentrekken door het goedje. Je verstopte neus kun je er dus wel mee helpen, maar je verkoudheid gaat er niet sneller van over. Als het koud is, werken trilhaartjes minder goed
FEIT. Ja, het is echt. Wanneer de trilhaartjes in je neus koud worden, werken ze minder goed waardoor snot makkelijker de neus uitloopt. Daarnaast wordt snot ook dikker tijdens de kou. Vandaar dat je vaak pas 's winters begint te snotteren wanneer je ergens binnenkomt, je snot is dan weer warmer en dunner geworden.
Snuiten is beter dan ophalenFABEL. Gaan jouw haren recht overeind staan wanneer iemand zijn of haar neus ophaalt? Heb jij even pech! Ophalen is namelijk vele malen beter dan wanneer je je neus snuit. Door het ophalen zuig je namelijk het slijm uit je holtes. Wanneer je snuit, lopen ze - anders dan je misschien zou denken - vol en kunnen er ontstekingen ontstaan.