Twee verkleumde Nederlanders in joggingpak gered van Duitse berg

charlie hammond 1tm3z8gcfeu unsplash 1
Twee avontuurlijke maar onvoorbereide Nederlanders wilden dinsdag de Zugspitze, met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland, beklimmen. Het paar had zich echter niet helemaal goed voorbereid op deze klim. Gehuld in slechts een joggingbroek en sneakers strompelden ze moeizaam de ijzige berg op, toen er ook nog eens een sneeuwstorm uitbarstte.

Uitgeput en onderkoeld

De Zugspitze ligt in Zuid-Beieren, op de grens met Oostenrijk. Op 2051 meter hoogte moesten de Nederlanders hun klim opgeven door de ijzige temperaturen en de sneeuw. Volgens de autoriteiten was het paar totaal uitgeput en onderkoeld. Ze alarmeerden daarna zelf de hulpdiensten, waarna ze rond 15.00 uur werden gered door twee bergreddingsteams en een politiehelikopter. De hele reddingsoperatie vond plaats in moeilijke weersomstandigheden.  

Reddingsactie

Het berg reddingsteam van het Duitse Garmisch-Partenkirchen maakte hierna een post op Facebook over het hele fiasco. "Het lijkt erop dat sneakers noch joggingbroeken geschikt zijn voor het beklimmen van de Zugspitze in de winter", wordt er bij de foto's geschreven. De post leverde meteen veel reacties op, vooral van mensen die verbaasd zijn over de uitrusting van de Hollanders. Zo luidt een van de reacties: "Nog steeds verbazingwekkend dat ze zelfs met hun ‘uitrusting’ zo ver zijn gekomen". Iemand anders zegt: "Bergbeklimmen lijkt mij toch ook iets wat je pas serieus gaat doen na grondige voorbereiding, training en bij voorkeur onder begeleiding van een ervaren lokale berggids". 

Reacties

Ook vindt het publiek dat de twee de kosten voor de reddingsactie voor eigen rekening moeten nemen. "Ik hoop dat ze deze hele operatie moeten bekostigen na zo veel incompetentie, roekeloosheid en domheid", schrijft een gebruiker. Het is vooralsnog niet duidelijk of dit ook gaat gebeuren. Het kan in ieder geval wel geconcludeerd worden dat dit stel geen fijne image neerzet voor de rest van ons Nederlanders.