Hi Suzanne! Vertel! Hoe ziet jouw leven eruit? Je bent vier maanden per jaar op reis, terwijl jouw bankrekening ook het hele jaar aangevuld wordt. Dat willen we allemaal wel! En ondertussen heb je ook nog een huis in Nederland? Hoe doe je dat?
Ik werk als zelfstandig PR-adviseur en ik heb mijn eigen blog over het leven vol vrijheid. Door mijn werk als ZZP’er heb ik de middelen, de mogelijkheid en de vrijheid gecreëerd om te kunnen reizen als digital nomad. Maar ik doe dat niet altijd. Ik ben dus eigenlijk een parttime digital nomad. Ik vind dat eigenlijk het beste van twee werelden.
Suzanne aan het werk vanaf Bali
Nee, toen ik voor mijzelf begon in 2016 heb ik allemaal tripjes gemaakt dat jaar. Dat kon allemaal opeens. Ik had wel mijn huis en ook mijn vriend in Nederland, maar verder alle vrijheid. Aan het einde van het jaar ging ik voor de grap die weken optellen die ik in het buitenland had doorgebracht. Wow, dat waren ongeveer vier maanden, dacht ik toen. Nu maak ik elk jaar eigenlijk een balans op en het komt erop neer dat ik elk jaar ongeveer vier maanden ben weggeweest. Die vier maanden zijn wel verspreid over het gehele jaar. De ene keer ben ik 5 of 6 weken weg en de andere keer gewoon een week of een paar dagen. Mijn langste reis in die vier jaar was 4 maanden trekken door Azië. Neem die vier maanden in Azië. Hoe plan je je dag dan in?
Ik werk meestal een beetje van 9.00 uur tot 14.00 of 15.00 uur. Je kan heel veel doen in die 5 of 6 uur tijd, maar dan heb je ook nog de middag om te chillen. In het begin maakte ik wel veel langere dagen, maar op gegeven moment realiseerde ik dat ik niet voor niets op reis ben. Ik reis niet zoveel als een échte digital nomad, dus moet ik er juist extra van genieten. Het grappige is dat ik op reis veel efficiënter werk. Je voelt namelijk de noodzaak om te stoppen met werk, zodat je daarna wat leuks kunt doen. In Nederland vul je gewoon je dag, daar zit je in je routine. Je werkt van 9:00 tot 18:00, want dat ‘hoort’. DIT VIND JE OOK LEUK: 10 x DE BESTE REISTIPS VOOR ALLE REISLIEFHEBBERS
Voor- en nadelen van een leven als digital nomad
Tips voor digital nomad
Wat voor tips heb je voor mensen die in het buitenland willen wonen en werken?
Ik zou zeggen doe het rustig aan. Ga het eerst eens proberen. Niet direct je huis opzeggen en afscheid nemen. Het is niet zo zwart-wit. Vaak keren deze digital nomads na een jaar weer naar Nederland. Die hebben veel te hard gereisd en zijn moe. Doe het rustig aan is mijn tip. Je hebt alle vrijheid! Het hoeft niet allemaal in een keer. Pak juist die tijd ervoor, want de vrijheid heb je. Je kan bijvoorbeeld ook eerst in Portugal of Spanje beginnen als digital nomad. Zoek daar een co-working plek en bouw jouw bestaan als digital nomad op. Zo kan je dichtbij huis kijken of het iets voor jou is. Welke fouten heb je gemaakt?
In het begin maakte ik de fout om te snel te reizen. Tijdens een reis naar Costa Rica was ik de eerste periode vrijwel elke dag op een andere plek en moest ik ondertussen mijn werk nog doen, terwijl ik niet eens wist of er überhaupt een bureau aanwezig was op mijn verblijfplaats. Dan zat ik op een stapelbed een beetje werk te doen, maar ben je het eigenlijk gewoon een beetje aan het afraffelen. Of ik wist van tevoren niet of er wifi was. Ik heb ook een periode gehad dat ik elke maand wegging. Dan ben je net thuis en moet je weer gaan. Je koffer is nog niet eens uitgepakt. Eigenlijk ben je dan alleen maar heen en weer aan het vliegen en dat breekt je echt op. Dan kan je beter langere periodes weggaan, om de twee of drie maanden. Kan iedereen een digital nomad worden?
Het kan op zoveel verschillende manieren! Ik wilde in mijn boek dan ook graag laten zien dat er zoveel verschillende soorten digital nomads zijn. Daarom heb ik ook andere digital nomads aan het woord gelaten. Zo hebben sommige kinderen, de ander is single en weer iemand anders is een stuk ouder dan gemiddeld.! Sommigen zijn échte digital nomads en andere alleen parttime of zoeken een plek om te overwinteren. Iedereen vindt zijn eigen manier om te reizen en te werken. En ook dit kan weer veranderen. Je hebt gewoon veel vrijheid en je kan het indelen hoe je dat zelf wilt. (Tenzij er een crisis uitbreekt en de grenzen van andere landen dicht zijn. Hallo Corona.)Heb je nog tips voor degene die als digital nomad aan de slag willen gaan?
Doe vooral rustig aan. Reis niet te veel; probeer een goede balans te houden tussen werken en iets leuks doen. Ga niet alleen maar werken, want dan ga je je reis niet meer leuk vinden. Maar vooral geniet van alle vrijheid die je hebt!
Work hard, Travel Harder
Work Hard Travel Harder staat vol met tips van jou en van andere digital nomads. En die tips zijn op dit moment ook erg handig, nu we in een corona rollercoaster zijn beland. Een digital nomad in eigen huis. Wat zijn jouw tips voor de mensen die nu onverwachts thuis moeten werken?
Door de corona crisis werken heel veel mensen nu noodgedwongen vanaf huis. Ze komen erachter dat er toch wel heel veel mogelijk is, meer dan ze misschien dachten. Om het werk gemakkelijker te maken zou ik een thuiswerkplek maken. . Niet aan de eettafel of op de bank, maar ergens anders in huis. Zo verplaats je je na het werk toch nog even naar een andere plek in huis. Ook moeten veel mensen innovatief zijn en worden er veel online oplossingen bedacht. Ik hoop dat als corona dan toch iets positiefs mag meebrengen, dat het mensen stimuleert om verder te denken. Dat er meer mogelijk is dan ze dachten en misschien bevalt het remote werken zo goed, dat ze dit blijven doen!
Suzanne haar boek Work Hard Travel Harder ligt nu in de winkels. Lees haar boek en gebruik haar tips. Ook als je jezelf alleen maar verplaatst van de slaapkamer naar de woonkamer. Tijd hebben we op dit moment genoeg! Wil je ook een boek bemachtigen? Houd onze Facebook de komende dagen in de gaten.