Skip to main content
LIFESTYLE.

Nieuws: 1 op de 3 verpleegkundigen heeft last gehad van seksueel ongewenst gedrag

By april 20, 2022No Comments
verpleegkundigen

Seksueel ongewenst gedrag komt helaas overal voor, maar de zorg steekt er bovenuit. Zo blijkt uit onderzoek dat ruim een derde van de verpleegkundigen die zijn opgeleid op mbo-niveau vorig jaar te maken hebben gehad met ongewenste seksuele gedrag van patiënten.
Dat concluderen het CBS en TNO na een onderzoek.

Verpleegkundigen

Naast verpleegkundigen kampen ook andere beroepsgroepen in de zorg met dit probleem. Zo hadden fysiotherapeuten en verzorgenden hier afgelopen jaar ook relatief vaak last van, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Van alle vrouwelijke werknemers in Nederland meldde 11 procent vorig jaar te maken te hebben met ongewenst seksueel gedrag van klanten, passagiers of leerlingen. Bij jongere werkende vrouwen tussen de 15 en 25 jaar was dat aanzienlijk meer. Daar gaat het om 21 procent, dat is ongeveer 1 op de 5!
De reden waarom het aantal meldingen relatief hoog is onder mbo-verpleegkundigen heeft volgens zorgvakbond NU’91 te maken met het fysieke werk dat zij doen, zeggen ze tegen NOS. “In de verpleeghuizen en in de thuiszorg wassen ze bijvoorbeeld patiënten”, zegt een woordvoerder. “Ze staan dus heel dicht bij hun patiënt, letterlijk.” Hoewel het ook heel dankbaar werk is, wordt er soms ook misbruik gemaakt van de situatie. “Maar helaas ziet een stevig aantal patiënten die nabijheid toch als een vrijbrief voor grensoverschrijdend gedrag.”
Volgens de thuiszorg gaat het niet altijd om opzet, patiënten kunnen ook verward of ontremd zijn – zonder daar vervelende bijbedoelingen bij te hebben. Het is volgens

Opleiding

NU’91 hoopt daarom dat zorgopleidingen meer aandacht aan dit onderwerp gaan besteden. “Dan worden deze jonge mensen beter voorbereid. Want je ziet dat patiënten vooral bij hen testen tot hoe ver ze kunnen gaan.” Ook is het volgens NU’91 belangrijk dat de huisregels binnen een ziekenhuis duidelijker worden gemaakt. Iedereen weet dat je niet binnen mag paffen, maar de regels voor seksuele intimidatie moeten net zo duidelijk worden. Tot slot is het volgens de vakbond ook belangrijk dat verpleegkundigen leren waar ze aan de bel kunnen trekken als er over hun grens wordt heengegaan.

LEES OOK:
NIEUWS: ‘GEMEENTEN MOETEN MENSEN IN DRIE JAAR UIT DE SCHULDEN HELPEN’