Weet wat je scheet: deze weetjes over winden gaan je verbazen

header blog 1 winden
Farten, winden, puffen, ruften, een flatusje laten of scheten. We doen het allemaal, maar als je het in het openbaar doet kan je de wind van voren verwachten.Deze ... dingen moet je weten om je scheten beter te begrijpen.

Winden

1. Laten we beginnen met het begin: waar bestaat die wind eigenlijk uit? Een pufje, dat je het vaak zo stiekem mogelijk laat om een gênant moment te vermijden, bestaat voor een groot deel uit stikstof en koolstofdioxide. In de dikke darm worden daar waterstofsulfide en methaan (fermenterende bacteriën) aan toegevoegd. Die fermenterende bacteriën zorgen voor het ranzige luchtje.
2. En laten vrouwendarmen nou net effe wat meer waterstofsulfide produceren, waardoor de scheetjes van vrouwen vaak net even wat meer meuren dan die van de heren. Niks aan te doen dames.
3. Of niets... Dat is niet helemaal waar. De geur van je ruft heeft zeker verband met wat je allemaal in je mond propt. Zijn die van jou de laatste tijd wat zurig? Dan kan het best zijn dat je lichaam koolhydraten wat minder goed verteerd. Laat brood in zo'n geval wat vaker staan. Is de lucht die je de wereld in puft eerder te vergelijken met een rotte eierlucht? Dan eet je waarschijnlijk veel dierlijke producten. Bij de afbraak dierlijke producten komen zwavelverbindingen vrij waardoor je meer moet farten dan wanneer je kiest voor een quinoa salade.
4. Overigens stinken scheten vaker niet dan wel. Slechts 1% van je winden stinkt. 5. We laten tussen de 8 á 20 scheten per dag.
6. Vind je dat veel of weinig? Het is in ieder geval genoeg om een latex ballon mee te vullen.
7. Ook hebben onderzoekers ooit de moeite genomen om te onderzoeken hoe hard onze windjes ons bipje verlaten. Gemiddeld genomen is dat 11 kilometer per uur.
8. Wat je beter niet kan eten/drinken bij een rommelig darmpje? Zoetstoffen als glucose-fructosestroop, voedsel met zwavel zoals mosselen, parmezaanse kaas, eieren en bloemkool, koolzuurhoudende dranken zoals bier en cola en tot slot de welbekende (bruine) bonen en linzen.