Skip to main content
LIFESTYLE.

Een zorgverzekering voor studenten

By oktober 3, 2022oktober 5th, 2022No Comments
zorgverzekering

Een basispakket voor je zorgverzekering is in Nederland verplicht. In Nederland spreken we namelijk van een zorgstelsel, waardoor iedereen recht heeft op zorg. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je zelf een zorgverzekering afsluit. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je je niet meer met je ouders meeverzekeren en zal je dus zelf een zorgverzekering moeten afsluiten. 

Wanneer je dit niet doet, kun je een boete riskeren. Voor studenten zijn dit natuurlijk hoge kosten. Gelukkig heb je hier ook vaak recht op een tegemoetkoming, namelijk een zorgtoeslag. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het afsluiten van een zorgverzekering als je student bent.

Een basisverzekering of aanvullend verzekeren?

Veel studenten kiezen simpelweg voor een basisverzekering omdat dit verplicht is. Dit is vaak ook de goedkoopste zorgverzekering die je kunt kiezen. Vanwege het vaak lage inkomen van studenten en de relatief hoge kosten, is het dan ook fijn als je je vaste lasten zo laag mogelijk kunt houden. Het is daarnaast ook mogelijk om je aanvullend te verzekeren. Dit is in sommige gevallen interessant om te overwegen als student zijnde. Gebruik je bijvoorbeeld de anticonceptiepil? Dan moet je deze bij een basisverzekering zelf betalen als je 21 jaar of ouder bent. Bij een aantal aanvullende verzekeringen wordt dit wel vergoed en bespaar je daar dus kosten op. Wanneer je veel reist, in het buitenland stage gaat lopen of een buitenlandse student bent, is het in sommige gevallen ook verstandig om je aanvullend te verzekeren voor zorg in het buitenland. Kijk dus goed wat bij jouw situatie past en vergelijk op basis hiervan een zorgverzekering 2023. Wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar, krijg je vaak ook nog een leuk welkomstcadeau.

Zorgtoeslag voor studenten

De kosten voor een zorgverzekering kunnen dus oplopen en als student heb je hier niet altijd genoeg geld voor. Wanneer je een zorgverzekering afsluit, doe je dit voor een jaar en heb je de keuze om dit bedrag in één keer te betalen of juist maandelijks. Dit kan een hoog bedrag zijn, maar gelukkig krijgen lage inkomens hier een tegemoetkoming voor. Zo kun je bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. In 2023 stijgt de zorgtoeslag zelfs met 412 euro per jaar. Dit is afgesproken ter compensatie van het verlies aan koopkracht. In veel gevallen kun je met je zorgtoeslag je gehele zorgpremie dekken.

Besparen op je zorgverzekering voor studenten

Naast het aanvragen van zorgtoeslag zijn er nog een aantal tips over zorgverzekering voor studenten waardoor je geld kunt besparen op je zorgtoeslag. Je kunt dus je premie jaarlijks of maandelijks betalen. Wanneer je de middelen hebt om dit jaarlijks te doen, is dit zeker aan te raden. De korting die je krijgt voor het jaarlijks betalen van je zorgpremie kan namelijk wel oplopen tot 3 procent. Daarnaast is het een idee om je eigen risico te verhogen. Het verplichte eigen risico is vastgesteld op 385 euro voor 2023. Door dit te verhogen zal je zorgpremie lager worden. Hierbij is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar overgaat op het vergoeden van de kosten wel hoger. Bedenk dus goed of je dit geld tot je beschikking hebt en kunt missen.

LEES OOK:
DE LEUKSTE DINGEN OM THUIS TE DOEN MET JE KIDS ALS HET REGENT

Leave a Reply